Inloggen

. . . Tuin-huisje . . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . EdiaLux . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vogelvreugd . . . Elector . . . Vaesen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Aandacht naar aanvang van de kweek

Aandacht naar aanvang van de  kweek


Voor velen onder ons breekt de mooiste tijd van het jaar weer aan. Voor hen is het kweken met de vogels één van de mooiste momenten van het jaar in de kanariesport. Geen wonder natuurlijk. De vogels zien nestelen, broeden en het zien opgroeien van de nestjongen tot takkelingen is een waar feest. Ieder jaar kijken we weer vol bewondering naar de mogelijkheden van de natuur. Zoals gezegd, één van de mooiste momenten in het jaar van de kanariesport.

kanarie jongenMaar het broeden met de vogels kan ons ook het plezier in de liefhebberij wegnemen. Vooral als het niet gaat zoals wij menen dat het zou moeten gaan. Het aardige van kanaries kweken is, als het in deze periode loopt zoals wij vooraf hadden gepland. De verrassing is telkens weer dat het bij enkele koppels niet gaat zoals gepland. Of bij alle koppels niet zoals gepland. De vogels blijven baas, is me regelmatig te verstaan gegeven.
De basis voor een vruchtbare kweektijd ligt in de voorbereiding. Feitelijk begint de voorbereiding van de vogels op de kweektijd al direct na afloop van de vorige broedperiode. Een goede verzorging van de vogels moet het gehele jaar door centraal staan. In de rustperiode (die gelegen is vanaf het einde van de ruiperiode tot aan de aanloop naar de kweektijd) blijven de vogels op een maximale daglengte van 10 uur. Bij deze lengte van de dag zullen de hormonen van de kanaries die noodzakelijk zijn in de kweektijd, in rusttoestand blijven. De vogel zelf heeft voldoende tijd om te eten. De dieren vallen niet in de rui en gaan geen eitjes leggen. Tenminste, zolang we van schakelklok of automatische lichtdiminstallatie afblijven. Dat is namelijk zeer belangrijk; regelmaat met het licht. Niet naar behoefte maar wat aan de lichtknop rommelen. Dat zal je al snel bezuren. Een goed doordacht plan maken in de voorbereiding naar de kweek toe, en je daaraan houden.Diverse manieren om uw vogels “broed- of kweekrijp” te maken zijn mogelijk. Bij alle manieren hoort op de eerste plaats een juiste verzorging met een prima voeder. Eerst zal ik u vertellen hoe ik met licht werk. We beginnen vanaf 10 uur licht per dag. Zes weken voor dat ik de vogels in de broedkooi wil doen verhoog ik het licht tot 10½ uur per dag. Drie of vier dagen later komt er weer een ½ uur per dag bij. Dat betekent dat de vogels al 11 uren licht hebben per dag. Een week na de eerste verstelling van de klok doen we er weer een ½ uur bij, waarna we drie dagen later de klok op 12 uren licht zetten. Zo maken we zes weken achtereen de dag één uur per week langer. In die zes weken zijn we dan van 10 uur licht naar 16 uur licht gegaan. Houdt in de tijd dat u aan de knoppen draait rekening met het feit dat einde maart reeds de zomertijd ingaat. Mocht u de klok –in wintertijd- tot ’s avonds tien uur aanlaten, dan betekent dat dat het in zomertijd al elf uur zal zijn. Mocht u iedere avond om half elf naar bed willen -of moeten- heeft u een probleem. Zet u dan de klok –in wintertijd- tot ’s avonds 9 uur. In die zes weken zijn mannen en poppen gescheiden van elkaar. De mannen blijven in de verblijven zo dicht mogelijk bij het licht, de poppen in de wat donkere ruimtes. Op die manier zullen de beide sexen ongeveer tegelijkertijd in de juiste stemming zijn. Na een week of vijf kunt u wat nestmateriaal bij de poppen in de kooi leggen. Als de meeste poppen dan met grote snorren nestmateriaal van de ene naar de andere stok vliegen (steeds maar weer), weet u dat het grote moment er aan komt. De mannen zullen vrijwel de gehele dag achter elkaar aan jagen en continu hun liedje laten horen. Soms moet u zelfs enkele mannen apart zetten om bloedvergieten te voorkomen. Als we ervan overtuigd zijn dat de vogels broed- of kweekklaar zijn, dan gaat het grote spel beginnen.

De broedkooien maken we helemaal picobello schoon. Niet alleen met een sopje maar ook met een ontsmettend middel als dettol, bleek of halamid. Daarna insmeren of inspuiten met een insectendodend middel. Let op bij gebruik hiervan beschermingsmiddelen te gebruiken. Zowel voor uw mond, als voor uw handen.
Schone stokken en schone lade’s met welke bodembedekker dan ook. Ieder heeft zijn eigen mening over welke bodembedekker te gebruiken.
Katjang IdjoeWelke voedingsmiddelen verstrekken we de vogels in voorbereiding op het broedseizoen? Op de eerste plaats natuurlijk een goede zaadmengeling. Niet teveel , waar te voor staat is zelden goed. Vanuit de rustperiode hadden de vogels betrekkelijk weinig zaad nodig. Nu we de dagen langer maken EN de vogels actiever worden hebben ze ook meer zaad nodig. Let daar op bij het vullen van de zaadbakken. In de rustperiode geef ik de vogels twee maal per week eivoer. Hoe dichter we bij de kweektijd komen hoe vaker ik eivoer geef. Aan het eind van de zes weken geef ik iedere dag eivoer. Wel meng ik dat eivoer dan met wat gekiemde zaden en wat pinkys. Dit om de vogels in een goede stemming te brengen. Aangezien ik het eivoer rul maak met Rusk, geef ik als eiwitvervanger comed producten sommige  geven weer Breedmax. . De scheuten van de mungobonen zijn behoorlijk eiwitrijk. Goed voor de vogels om in broedstemming te komen. De rest van het jaar geef ik ook mungobonen door het eivoer maar dan alleen geweekt. Boekweit geef ik ook het hele jaar rond geweekt in het eivoer. In deze tijd laat ik ook het boekweit een ietsje kiemen. Boekweit is rijk aan mineralen en bevat wel 20 aminozuren waaronder de 10 meest essentiële. Mocht u besluiten om zaden te gaan weken of te kiemen moet u er wel rekening mee houden dat u snel het doel voorbij schiet. Het hele gebeuren valt of staat met voldoende spoelen. Twee eetlepels mungobonen met twee eetlepels boekweitzaad in een zeef. Zelf gebruik ik een zeef van plastic, een ijzeren gaat roesten als je hem lang onder water zet. Zes tot acht uur weken, in de tussentijd vaak spoelen onder een rijk stromende kraan. Na die periode het zaad laten kiemen, ondertussen regelmatig spoelen. Dat gaat ook gemakkelijk zolang we het zaad in de zeef laten zitten. Als de poppen éénmaal op eitjes zitten geven we maar minimaal eivoer. Slechts mondjesmaat om de pop niet te laten vervetten.

Als na de periode van zes weken alle vogels broedrijp zijn zetten we ze in de gereinigde broedkooien, nadat we de nagels waar nodig hebben geknipt. Ongerechtigheden in de bevedering halen we weg. Een gebroken vleugel- of staartpen knip ik af tot een lengte dat de vogel er geen last meer van heeft. Uittrekken kan wel, maar dan gaat de pen opnieuw aangroeien. En eerlijk gezegd heeft de vogel nu de energie nodig om een aantal jongen groot te brengen. Als de bovensnavel erg lang is knip ik die ook een ietsje af. Dan kunnen ze later beter de jongen voeren, en/of ze beschadigen niet zo snel de eitjes.

. . . Tuin-huisje . . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . EdiaLux . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vogelvreugd . . . Elector . . . Vaesen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .