Inloggen

. . . Tuin-huisje . . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . EdiaLux . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vogelvreugd . . . Elector . . . Vaesen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Zweet ziekte bestaat niet

ziek kooiBruin rood intensief popVoor meer informatie klik dan even door


De Zweetziekte .                                                         Wout van Gils

Nee een kanarie kan niet zweten !!!!!

Het is een bekende kreet bij ons kanarie kwekers ,maar toch klopt het eigenlijk van geen kanten .Een kanarie kan niet zweten zij hebben geen zweetklieren ,zoals bijvoorbeeld wij mensen..Ze zijn daardoor ook gevoelig voor een te warme omgeving temperatuur.

De lichaam temperatuur bedraagt van een kanarie tussen de 40 en 43 Graden Celsius ,wordt nu de omgeving temperatuur te hoog ,dan proberen ze een deel van de warmte van hun lichaam kwijt te spelen ,door vocht te laten verdampen via de slijmvliezen van de luchtpijp en de keel. Globaal zijn er maar twee mechanismen aanwezig die de kanarie daar bij helpen.De vogels gaan hun ademhaling versnellen ,en ze gaan met bepaalde goed doorbloede structuren in hun keel trillen. Een vogel die het nu warm heeft ,zien we dan ook hijgen en in een aantal gevallen met de snavel open zitten ,wordt het nu erg warm dan zal de kanarie ook nog zijn vleugels op tillen ,en dan wordt een deel van de warmte afgegeven via de weinig beverderde onderkant van de vleugels .Wordt de lichaam temperatuur van de kanarie hoger dan 47 graden Celsius dan zal de vogel door oververhitting sterven.

Wat is de zweetziekte dan wel : 

Waarom wordt deze kreet dan zo gebruikt bij onze kanarie kwekers , dit komt eigenlijk door het uiterlijk waarneembaar van de vogels ,en de jongen in het nest . Wat stellen ze vast een natte plakkerige onderbuik van de pop ,en in het nest hebben de jongen ook geen opstaande dons maar ook nat en plakkerig uitzicht ,ook is de gele nest een opvallend feit.Zoals hier boven reeds aangehaald en kanarie heet geen zweet klieren ,en kan dus niet zweten .Maar in feite is het een darm stoornis veroorzaakt door de Colli – Bacterie .Normaal kan een volwassen vogel zich hier wel tegen wapenen ,maar de jongen zijn er zeer gevoelig door ,met name de voeding speelt hier in een rol ,de besmetting zet zich verder en de colli – Bacteri zet zich om in een infectie.

De Kenmerken :

De Nesten zijn nat en smerig en erg geel van uitzicht , dit komt omdat de pop de ontlasting met het vlies heen niet kan verwijderen ,omdat deze ontlasting zeer dun is ,eigenlijk niet meer in een vliesje zit. Als gevolg hiervan laat de pop een natte smerige borst zien ,en de jongen liggen ook erg nattig in het nest.Men moet nu zeer snel ingrijpen anders is het absoluut te laat.

Behandeling :

Deze is al meerder malen aangehaald en iedereen kent de naam wel ,maar men moet wel zorgen dat men deze in huis heeft .OA : Baycox of ESB 3 30% en ook wordt Biosol M gebruikt voor deze bestrijding .Wanneer het alleen de colli bacteri is dan moet het met een van deze producten na ongeveer 3 dagen zo goed als weg zijn. Is dit niet het geval ,dan kan er ook cocidiose of lankasterelle in het spel zitten . Dan moet men zeker zo snel mogelijk een mest onderzoek laten doen bij je dierenarts ,en volg dan ook zijn raad op.Trouwens om deze problemen te voorkomen is het zeker aan te bevelen als je mat veel koppels kweekt van een aantal vogels voor aanvang kweek een mest onderzoek laten uitvoeren ,en de vogels eens te kuren voor aanvang kweek . En zoals tegenwoordig ook overal te verkrijgen is gebruik tijdens de kweek in je eivoer een darmconditionering product het is er voor en het helpt Tegen de Zweetziekte.

Och ja het een vogel kan toch niet zweten ,dus als je dit ziet dan is het dringend noodzakelijk in te grijpen ,wand anders kan het te laat zijn voor je nest jonge vogels .Zoals gezegd de ouder vogels overleven dit wel .Wees dus alert ,ik hoop met dit artikel dat je aandacht hier op niet verslapt. Een goede kweek.Wout van Gils .E -Mail   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

. . . Tuin-huisje . . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . EdiaLux . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vogelvreugd . . . Elector . . . Vaesen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .