Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Gekiemde zaad maken.

geweekt20zaadkiemzaad


 

Gekiemde zaad maken:                              Wout van  Gils.

Met kiemzaad moet je erg voorzichtig zijn omdat er zich heel snel schimmels op het kiemvoer kunnen ontwikkelen. Deze schimmels zijn vaak niet met het blote oog te zien. De meningen over de toegevoegde waarde van vers kiemzaad zijn verdeeld. Als u mijn artikels leest hierover ben ik ook niet direct een voorstander van kiemzaad .Maar toch kan het mits een zeer goed discipline met het aanmaken en voeren hiervan. Er zijn mensen die beweren dat de vitaminen die de vogels tot zich nemen door kiemzaad te eten beslist niet meer is als de vitaminen die de vogel binnen zou krijgen bij het eten van verse groenten zoals sla, boontjes enzovoort...Andere beweren juist dat door het kiemproces een explosie aan goede vitaminen en mineralen in de kiem vrijkomt die, mits op de juiste manier aan de vogel verstrekt, ontzettend gezond zijn.De meeste vogels zijn gek op kiemzaad maar ze moeten het vaak wel eerst leren eten! Waarom gekiemde zaden geven? Niet voor niets wachten heel veel kromsnavels met het broeden op de regenperiode. Tijdens de regenperiode vinden de vogels volop gekiemde zaden die ze graag hun jongen voeren. Gekiemde zaden bevatten 2 tot wel 7 keer zoveel vitaminen, eiwitten en mineralen als gewone zaden. Bovendien bevatten gekiemde zaden veel minder vetten.Kiemzaad kun je zelf maken:
Bird shop EindhovenBasis is natuurlijk goede en niet al te oude kiemzaden. Verse kiemzaden kiemen snel en bijna allemaal. Bij oude zaden (meer als 6 maanden oud) kunnen de kiemresultaten tegenvallen.
Je kan eventueel ook gewoon zaadvoer nemen en laten kiemen. (test je gelijk hoe vers het zaadvoer is).Ook duivenvoer is vaak een goed en goedkoop kiemzaad. Was de zaden grondig en leg ze gedurende pakweg 24 uur geheel onder water op een donkere plaats. De zaden kunnen zich dan goed volzuigen met vocht zonder te ontkiemen. Doe de zaden in een fijne zeef en spoel ze grondig af met koud water. Laat de zaden (eventueel in de zeef) bij kamertemperatuur in daglicht kiemen. Nooit in direct zonlicht spoel de zaden zo nu en dan even met lauw water af (ongeveer 3 x per dag).Zodra de zaden kiemen zie je witte puntjes (zaadspruiten), laat die niet te ver doorgroeien, want de kracht zit juist in die witte spruiten. En het is daar waar het meestal fout gaat !!! Het is heel belangrijk dat de gekiemde zaden heel goed gespoeld worden want er kunnen zich heel makkelijk schimmels op de gekiemde zaden ontwikkelen. Schudt na de laatste spoelbeurt het overtollige water uit de zaden en laat het geheel uitlekken op wat keukenpapier, dep eventueel met extra keukenpapier de kiemen droog. Wil je eventuele bacteriën- en schimmelgroei actief tegengaan kan je 5 minuten voor het spoelen de kiemen inspuiten met wat "appelazijn" .
Appelazijn doodt de bacteriën en schimmels die eventueel op de kiemen aanwezig zijn. Spoel daarna de zaden nog even met schoon water. Het azijn doodt niet alleen de bacteriën maar remt ook het verdere kiemproces wat af en plaats het dan in de koelkast.

De vers gekiemde zaden kan je zonder problemen ruim twee dagen in de koelkast bewaren. Invriezen is ook mogelijk, als je de kiemen in een dunne laag op een platte plaat invriest en tussendoor even met de vork losmaakt kan je de ingevroren kiemen naderhand in een diepvriesdoos stoppen. Naar behoefte kan je er dan kiemen uithalen. Ingevroren kiemzaad altijd volledig ontdooid en op kamertemperatuur aan de vogel(s) serveren. Ongeveer 3 uur het niet opgegeten kiemzaad weghalen en weggooien. Eventueel kan je dit kiemzaad nogmaals goed spoelen en in het laatste spoelwater wat appelazijn toevoegen. hoeveelheid die je de vogel geeft is afhankelijk van hoe graag hij het eet... Niet alle zaden kiemen even snel, maar geweekte zaden zijn ook prettig en gezond eten voor de kromsnavel en andere. Kiemzaden kan je op verschillende manieren serveren:
1) zaden die na een aantal uren weken geweld zijn
2) zaden deels gekiemd met 1 tot 2 mm lange kiemen (heel gezond)
3) zaden met grote kiemen van 1 tot 1 1/2 cm lengte (veel voedingswaarde verloren gegaan)

Tips:
- De gekiemde zaden moeten fris ruiken! Verzuurde zaden liever weggooien!
- Geef altijd te weinig kiemzaad aan de vogels! (doordenkertje!)

-       Lange doorgeschoten kiemen weggooien.

Andere handige manieren:
Doe vers duivenvoer of kiemzaden in een oude nijlonkous en week het gedurende 24 uur. Spoel de geweekte zaden in de nijlonkous grondig schoon. Hang de nijlonkous met de vochtige geweekte zaden net boven de bodem van een afgesloten emmer, het uiteinde van de nijlonkous wordt door het deksel van de emmer vastgeklemd. Oude jam- of pindakaaspotten met als deksel een stuk nylonkous of horrengaas. Met een stevig elastiek kan men het gaas prima vastmaken, of je maakt een of meerdere gaten in het deksel met tussen het deksel en de pot wat gaas geklemd. Voordeel van dit systeem.... je kan heel handig de zaden spoelen en daarna zet je eenvoudig de pot op z'n kop weg. Maar de te koop zijnde kiemzaad bakjes zijn ook zeer aan te bevelen. Veronderstelde voedingswaarde van verse kiemen (1 tot 2 mm):
- na 24 uur weken zit het zaad vol licht verteerbare suikers en eiwitten
- zodra de kiem net zichtbaar is is er een verhoogde concentratie van: vitamine C, vitamine B2 B5 B6,  vitamine D,  ijzer, magnesium, koper,  calcium en fosfor.

E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.